January 30 2014

Ocenjevanja

OCENJEVANJE VIN 2019 03 07 skupni podatki_ocenjeno_obdelano_za objavo_POP


Društvo vinogradnikov Vinji vrh-Bela cerkev in ocenjevanja po letih

Končni rezultati ocenjevanja vin letnika 2014Poročilo o ocenjevanju vin letnika 2013

18. marec 2014

Društvo vinogradnikov Vinji Vrh – Bela Cerkev

Ocenjevanje vin je bilo v torek, 18. marca 2014 v Beli Cerkvi. Vzorci so bili predhodno komisijsko pobrani s strani članov društva. Ocenjevanje se je odvijalo v prostorih Vinotoča Pavlin, za gostoljubje se jim najlepše zahvaljujemo. Tehnično osebje v sestavi Andrej Košak, Ivan Ambrožič, Janez Peterlin, Drago Košak,  Stane Bunšek, Jože Tomšič, Jože Košak, je izpeljalo ocenjevanje brez napak, tako, da je ena komisija nemoteno opravila svoje delo. Cvički (11 vzorcev) so bili še naknadno analizirani na vsebnost alkohola v društvenem laboratoriju. Trije vzorci so bili zategadelj prekategorizirani v deželno rdečkasto.

Petčlanska komisija v sestavi Jože Simončič  – predsednik komisije, Jože Zupančič, Gregor Štemberger, Blaž Košak, Jože Prah, je bila sestavljena izključno iz pooblaščenih degustatorjev. Ocenjevanje je komisija začela s cvički, nadaljevala z žametnimi črninami, dolenjskimi rdečimi vini, rosejem in modrimi frankinjami. Po seriji večine vzorcev rdečkastih in rdečih vin so sledila dolenjska bela in manj številčna sortna vina (laški rizling, beli pinot, chardonnay, renski rizling).

Skupno sta bila ocenjena 102 vzorca, nekaj vzorcev je bilo izločenih zaradi različnih napak in bolezni (H2S, oksidacija, cik).

Najbolje ocenjena cvička sta bila z oceno 16,23 sta  pridelala Gruden Vili iz Družinske vasi – gorica Strmec in Vladimir Turk iz Vinjega Vrha – gorica Vinji Vrh.

Najvišjo oceno 18,23 pa je dosegel Kopina Aleš iz Bele Cerkve z rumenim muškatom.

 

Zmagovalec cvička letnika 2013 je Gruden Vili.

Vrsta

Skupno število vzorcev

Cviček

47

Renski rizling

1

Žametna    črnina

3

Modra frankinja

15

Dolenjsko belo

16

Dolenjsko rdeče

4

Rumeni muškat

5

Rose

1

Beli pinot

1

Laški rizling

6

Chardonnay

3

Deželno rdečkasto

3

102

DEGUSTACIJA  Društva vinogradnikov

VINJI VRH – BELA CERKEV

 

 

 

Leto 2013 je bilo za vinogradnike in kletarje precej neugodno. Dolga zima, pozno brstenje in cvetenje vinske trte, potem ekstremne vročine, suša pa še težave z oidijem.   Grozdje ni dosegalo takih sladkorjev kot zadnja leta, kisline pa so bile nekoliko višje.

Veliko vinogradnikov vašega društva se je mojstrsko prilagodilo razmeram.  S primerno tehnologijo predelave grozdja  in nege vina so uspeli pridelati čudovite cvičke – lahke, pitke, vendar harmonične, skratka take, kakršen cviček mora biti in kakršnega  si občudovalci tega vina želijo. To dokazuje tudi veliko število kakovostno ocenjenih cvičkov in sorazmerno malo izločitev pa še te so predvsem zaradi napak, ki jih je možno popraviti.

Za sortno vino modre frankinje je bil letnik 2013 precej neugoden. Nižji sladkorji, visoke kisline ne omogočajo prave harmonije, zato ta vina niso dosegala ocen, kot v letniku 2011 in 2012.

Tudi bela vina, predvsem sortna so pokazala veliko za ta skromni letnik.

Čestitam vinogradnikom za lepa vina, vodstvu društva za odlično organizacijo ocenjevanja in želim veliko veselja pri uživanju zadnje vinske letine ter odličen letnik 2014.

Jože Simončič