April 9 2016

44. Teden cvička-Trebnje

Društvo vinogradnikov  Vinji vrh Bela cerkev vas vabi na prireditev teden cvička, ki bo letos v Trebnjem.

Organiziran avtobusni prevoz bo omogočil sproščen prihod in odhod iz prireditve. Društvo vinogradnikov Vinji vrh Bela cerkev se namreč že tradicionalno in številčno udeležuje na povorki ob prireditvi.

Prijave za prevoz in soudeležba v višini 5 EUR se zbirajo pri Betki Pavlin v vinotoču Pavlin.

Odmevno prireditev teden cvička tudi letos, tako kot vsa leta do sedaj,  organizira ZDVD.  Prireditve teden cvička so bile organizirane od leta 1972. Glavnina dosedanjih prireditev v okviru Tednov cvička je bila organizirana v Kostanjevici na Krki in v Novem mestu, vsakoletna prireditev vključuje tako strokovne, zabavne in rekreativne vsebine, na prizorišča pa privablja številne prijatelje vina in Dolenjske. Teden cvička se tradicionalno prične s povorko, v kateri sodelujejo vinogradnice in vinogradniki, cvičkove princese, kralji in ambasadorji cvička, sommelierji, vinski vitezi in drugi gostje.

Pred vsakoletnim Tednom cvička poteka ocenjevanje vin, na katerem sodelujejo člani včlanjenih vinogradniška društev, ki potreben kriterij za sodelovanje dosežejo na predhodnih društvenih ocenjevanjih vin. Ocenjevanje po številu vzorcev prekaša vsa druga ocenjevanja v Sloveniji, strokovna komisija pa vsako leto med pridelovalci najboljših cvičkov izbere Kralja cvička, ki poleg ustrezne ocene za vino zadovolji še druge potrebne kriterije, med drugim minimalno količino vina. Na vsakoletnem ocenjevanju vin se razglasi tudi šampion ocenjevanja, t.j. vino, ki je doseglo najvišjo oceno izmed ocenjenih vzorcev. Ocenjevanja vin na Tednu cvička ureja Pravilnik o ocenjevanju vin.

 

44. Teden cvička

Trebnje, petek 6. 5. 2016 – nedelja 8. 5. 2016

Letošnja prireditev “TEDEN CVIČKA” se bo odvijala v Trebnjem, in sicer 6., 7. in 8. maja 2016. Za organizacijo prireditve bodo skrbela trebanjska vinogradniška društva: Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom, Društvo vinogradnikov Trebnje in Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič, zaradi praktičnih razlogov pod skupnim imenom Društvo vinarjev Trebnje. 

Letošnjo prireditev bo sestavljalo več dogodkov. Osrednji dogodek bo ocenjevanje vin s kronanjem zmagovalca med pridelovalci cvička za leto 2016, kronanjem cvičkove princese in imenovanjem ambasadorja cvička. Ob tej priložnosti bo Zveza društev vinogradnikov Dolenjske izdala tudi strokovno monografijo, v kateri bodo predstavljeni rezultati vin 44. Tedna cvička. Posebno mesto v monografiji bo namenjeno strokovnemu pogledu različnih avtorjev na temo Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem, ki bo osrednja tema letošnje monografije.


1) Avtorske pravice © 2017. Vse pravice pridržane.

Posted April 9, 2016 by admin in category "Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *